پژوهشگر طب سنتي گفت: در هواي آلوده از مايعات و غذاي سبک و همچنين بخور استفاده شود.
به گزارش «تابناک»، عليرضا يارقلي در گفتگو با مهر درمورد راهکارهاي مقابله با آلودگي هوا گفت: آلودگي هوا در فاز اول يک آلاينده گرم و خشک ايجاد مي کند و تجميع آلاينده ها نيز سرد و خشک است که در اين موارد بايد از تمامي غذاهايي که سرد و خشک است، دوري جست.
وي افزود:در مواقعي که هوا آلوده است، غذاهاي سنگين که معده توانايي هضم آنها را ندارد، نبايد خورده شود. غذاهاي لطيف مانند شير، مايعات فراوان، تخم مرغ عسلي استفاده شود تا جلوي خشکي و سردي گرفته شود.
به گفته اين پژوهشگر طب سنتي، همچنين براي تنفس بهتر پوست آرايش غلط نبايد کرد. از خوردن غذاهايي مانند ماکاروني، فست فود، بادمجان، موز زياد، گوشت گاو و گوساله پرهيز کنيد چرا که اين غذاها باعث مي شود غلظت خون بدن بالا برود.
يارقلي گفت: براي اينکه آلودگي ضرري براي ما نداشته باشد بهتر است بيشتر آش ماست، آش دوغ و آش سبزيجات خورده شود اما آش رشته به دليل سنگيني توصيه نمي شود. در مجموع هر چيزي که سرد و خشک است و بدن را غليظ مي کند، توصيه نمي شود.
پژوهشگر طب سنتي با اشاره به اينکه بايد با آلودگي هوا مانند يک بيماري برخورد کنيم، يادآور شد: در اين شرايط نيز مصرف مايعات، شير، غذاهاي سبک، آب سيب و هويج، سوپ هويج، سوپ سبزيجات توصيه مي شود.
وي افزود: در ايام آلودگي شبها حتماً کلاه بر سر بگذاريد و بخور بابونه و مرزنجوش استفاده کنيد زيرا باعث مي شود جلوي آلودگي هوا و سرماخوردگي گرفته شود.
يارقلي با اشاره به اينکه بايد جلوي ضعيف شدن سيستم عمومي بدن گرفته شود، گفت: بچه ها به دليل اين که ضعيف تر هستند در زمان آلودگي نبايد از خانه خارج شوند و البته در خانه نيز از همين هوا تنفس مي کنند و براي رهايي از آلودگي، بخور سرد استفاده شود و غذاي سنگين هم نخورند.
وي يادآور شد: همچنين به هموطنان توصيه مي شود در روزهاي آلوده حتي ورزش هم نکنند
تعريف آلودگي هوا
آلودگي هوا وجود يک يا چند آلوده کننده در هواي آزاد با کميت ها، ويژگي ها و زمان ماند که براي زندگي انسان، گياهان يا حيوانات و براي اموال مضر باشند و يا بطور غير قابل قبولي مخل استفاده راحت از زندگي گردد.
تعريف ديگري از آلودگي هوا عبارت است از وجود هر نوع آلاينده اعم از جامد، مايع، گاز و يا تشعشع پرتوزا و غيرپرتوزا در هوا به تعداد و در مدت زمانيكه كيفيت زندگي را براي انسان و ديگر جانداران به خطر اندازد و يا به آثار باستاني و اموال خسارت وارد آورد:
تعريف آلاينده هاي اوليه و ثانويه
آلاينده هاي اوليه آلاينده هايي هستند كه مستقيماً نشات گرفته از منابع آلودگي هستند و بصورت مستقيم وارد اتمسفر شده و با همان ترکيبي که وارد هوا شده اند در هوا حضور داشته و قابل اندازه گيري مي باشند. منو اکسيد کربن، هيدروکربن ها، اکسيدهاي نيتروژن، دي اكسيد گوگرد، گرد و غبار و ... آلاينده اوليه مي باشد.
آلاينده هاي ثانويه آلاينده هايي است که در اثر بر هم كنش عوامل محيطي مانند نور خورشيد، رطوبت و واکنش هاي فتوشيميايي، هيدروليز و اکسيداسيون بر روي آلاينده هاي اوليه توليد مي شوند و بطور کلي منشاء اين آلاينده ها آلاينده هاي اوليه اي هستند که وارد اتمسفر مي شوند اين آلاينده ها شامل ازن، پراکسي استيل نيترات، اسيدسولفوريک و اسيد نيتريک که از آلاينده هاي اوليه نظير ترکيبات هيدروکربني، SO2 و NOx حاصل مي شوند
هزينه آلودگي هوا در ايران چقدر است
آلودگي هوا سالانه 325 ميليارد دلار از اقتصاد جهان را از بين ميبرد. اقتصاد ايران نيز هر سال 2.3 درصد از توليد ناخالص داخلي خود را به دليل آلودگي هوا از دست ميدهد.
بر اساس گزارش مجمع جهاني اقتصاد، آلودگي هوا هر ساعت 800 نفر را به کام مرگ ميکشد؛ به بياني ديگر، هر دقيقه 13 نفر جان خود را به خاطر آلودگي هوا از دست ميدهند. آلودگي هواي خانگي نيز هرسال باعث مرگ 3.8 ميليون نفر ميشود. اغلب اين مرگها نيز در کشورهاي در حال توسعه اتفاق ميافتد. 60 درصد آن نيز در ميان زنان و بچههاست
آبان ماه 96 نيز وحيد حسيني، مديرعامل وقت شرکت کنترل کيفيت هواي تهران گفته بود: «هزينه اقتصادي آلودگي هواي تهران بين ?12 تا 15 هزار ميليارد تومان است و ميتوان گفت پايتخت معادل بودجه شهرداري هزينه اقتصادي آلودگي هوا را ميدهد
راهنمای سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا در مورد خرید دستگاه تصفیه هوای خانگی
آلودگی هوای داخلی میان خطرات بهداشتی زیست محیطی، جایگاه پنجم را داراست. آلایندههای هوای داخلی در حقیقیت مواد مضر و ناخواسته موجود در هوا هستند. معمولا بهترین راه برای مقابله با این مشکل، ایجاد جریان هوای پاک از بیرون منزل و کنترل و حذف منبع آلودگی است. اما این روش ها میتواند بر اساس شرایط آب و هوایی و میزان آلودگی هوای بیرون، بی فایده باشد. در صورتی که این روشها فایدهای نداشته باشند، خرید یک دستگاه تصفیه هوای مناسب میتواند مفید باشد. کارکرد دستگاه تصفیه هوا، حذف آلایندهها از هوای محیط است.
دستگاههای تصفیه هوای پرتابل میتوانند هوای یک بخش خاص و یا یک اتاق را تصفیه کنند. برخی از دستگاههای تصفیه هوا نیز، میتوانند در کانال هوارسان منازل نصب شوند تا هوای کل منزل را تصفیه کنند. در مطالب ذیل در مورد انواع مختلف دستگاه تصفیه هوا و چگونگی کارکرد آنها اطلاعات لازم آورده شده است.
آلودگی محیط داخلی
آلودگی محیط داخلی مانند خانه، اداره، مدرسه و سایر محیط های سربسته، به ۲ گروه اصلی تقسیم می شود:
آلایندههای گازی که منبع احتراقی دارند. منابع این آلایندهها شامل این موارد میشوند: اجاقهای گازی، دود ماشینها، دود سیگار و تنباکو، مواد ساختمانی، مبلمان، استفاده از موادی مانند چسبها، رنگ، مواد شوینده، سم آفات و مواد جلادهنده سطوح.
ذرات معلق که شامل موارد پیش رو هستند: گرد و خاک، گرده گیاهان، شوره حیوانات، ذرات دود سیگار و تنباکو، ذرات معلق حاصل فعالیتهای احتراقی مانند پخت و پز و ذرات معلق مربوط به میکروارگانیسمها مانند مایت خاکی، قارچها، ویروس و باکتری
دستگاههای تصفیه هوا کدام نوع آلاینده را میتوانند تصفیه کنند؟
دستگاههای تصفیه هوا بسته به نوع فیلتر استفاده شده در دستگاه، می توانید یک یا هر دو گروه آلودگی زیر را تصفیه کنند:
تصفیه آلودگی گازی
فیلترهای فاز گازی، گازها و بو را با استفاده از مادهای به نام سوربنت مانند کربن اکتیو که آلایندهها را جذب میکنند، تصفیه میکند. این فیلترها یک یا ۲ آلاینده را از جریان هوایی که از آنها عبور میکند حذف میکنند. از آن جایی که فیلترهای فاز گازی مختص یک یا تعداد محدودی آلاینده گازی هستند، تمرکز مقدار گازهایی که مربوط به آنها نیست را کاهش نمیدهند. برخی از دستگاههای تصفیه هوا با فیلترهای فاز گازی، بخشی از آلودگیهای گازی و مواد مضر هوا را تصفیه میکنند، اما تمام آلودگیهای گازی را از بین نمیبرد.
برای مثال، گاز مونوکسید کربن، یک آلاینده گازی بسیار خطرناک است که هرگاه سوختی مانند گاز، روغن، کروسن، چوب و یا زغال سنگ سوخته میشود، تولید شده و به هیچ عنوان توسط فیلترهای فاز گازی دستگاههای تصفیه هوا گرفته نمیشود.
تصفیه ذرات معلق
۲ نوع دستگاه تصفیه هوا میتوانند ذرات معلق را از هوا جذب کنند. فیلترهای تصفیه هوای مکانیکی و دستگاههای تصفیه هوای الکترواستاتیک.
فیلترهای هوا، ذرات معلق را با به دام انداختن آنها داخل مواد فیلتر، تصفیه میکنند.
فیلترهای با کارایی بالا یا هپا جزو این دسته هستند.
دستگاههای تصفیه هوای الکترواستاتیک، مانند پلاسما، از روش الکترواستاتیک برای به دام انداختن ذرات باردار استفاده میکنند.
این دستگاهها هوا را از قسمت یونیزاسیون به داخل میکشند، در این قسمت ذرات دارای بار الکتریکی میشوند. این ذرات باردار در قسمت بعدی، جذب بشقابهایی که بار مخالف دارند میشوند.
دستگاههای تصفیه هوای یون ساز نیز مانند دستگاههای الکترواستاتیک، یونهای باردار را داخل هوا میفرستند اما بشقاب الکتریکی ندارند. یونها به ذرات معلق داخل محیط میچسبند، آنها را باردار میکنند و روی سطوح اطراف مانند دیوارها، مبلمان و پردهها مینشانند و یا به یکدیگر میچسبند و داخل محیط مینشینند.
سایر روشهای تصفیه هوا
برخی از دستگاههای تصفیه هوا از فناوری یو وی یا نور فرابنفش برای از بین بردن آلایندههای داخلی استفاده میکنند. این دستگاههای تصفیه هوا، UVGI و PCO یا فوتوکاتالیتیک اکسیدان نامیده میشوند. دستگاههای تصفیه هوای مولد اوزون، به صورت عمدی برای تصفیه هوا، گاز اوزون تولید میکنند. اوزون یک گاز سمی و محرک ریه است.
دستگاه های تصفیه هوای مولد اوزون از نور یو وی و یا یک فرایند الکترواستاتیکی استفاده میکنند تا گاز اوزون تولید کنند. اوزون محرک ریه است و آثار بسیار مخربی برای سلامتی دارد. اوزون در صورتی که در حد تعیین شده توسط استاندارد ها باشد، تاثیری در از بین بردن آلودگی داخلی ندارد.
دستگاه های تصفیه هوای PCO از یک لامپ یو وی به همراه ماده ای کتالیزور که با نور واکنش نشان می دهد استفاده می کنند. این سیستم برای از بین بردن آلودگی گازی، از طریق وقوع واکنش شیمیایی با آلودگی هوا است، اما برای ذرات معلق تاثیری ندارد.
دستگاه های تصفیه هوای UVGI، از اشعه لامپ فرابنفش استفاده می کنند تا آلاینده های بیولوژیکی مانند ویروس، باکتری، آلرژنها و و قارچ ها را از بین ببرند. اگر از این سیستم استفاده شود،باید در کنار فیلتر باشد نه به عنوان جایگزین آن.
این روش ها برای تصفیه هوا به هیچ عنوان سالم نیستند. مصرف کنندگان باید از روش هایی استفاده کنند که ثابت شده، امن و علمی هستند