صنعت سبز
چگونه دوستدار محیط زیست باشیم؟
استاندارد صنعت سبز با پدیده کیمیا
در چند سال گذشته، WGECO با رعایت وظایف خود، مفهوم صنعت سبز را ابداع کرد تا توسعه صنعتی پایدار را در چارچوب چالشهای جدید توسعه پایدار جهانی قرار دهد.
صنعت سبز به معنای اقتصادهایی است که با انجام سرمایهگذاریهای عمومی سبز و اجرای طرحهای سیاست عمومی که سرمایهگذاریهای خصوصی مسئولیتپذیر از نظر زیستمحیطی را تشویق میکنند، برای مسیر رشد پایدارتری تلاش میکنند.
سبز شدن صنعت روشی برای دستیابی به رشد اقتصادی پایدار و ارتقای اقتصادهای پایدار است. این شامل سیاست گذاری، بهبود فرآیندهای تولید صنعتی و بهره وری کارآمد از نظر منابع است.
WGECO آگاهی، دانش و ظرفیت ایجاد می کند. ما با همه ذینفعان برای حمایت از سازمان های صنعتی کار می کنیم که به نوبه خود به شرکت ها و کارآفرینان در همه جنبه های مربوط به سبز شدن صنعت کمک می کنند. در زیر مروری کوتاه بر بخش هایی که در آن کار می کنیم ارائه شده است.
تولید کارآمد و پاک تر از منابع (RECP):
مراقبت از مواد، انرژی، آب، زباله ها و گازهای گلخانه ای حس خوبی برای کسب و کار دارد. RECP راه رسیدن به این هدف است. RECP استفاده از استراتژی های مدیریت پیشگیرانه را پوشش می دهد که استفاده مولد از منابع طبیعی را افزایش می دهد، تولید زباله و انتشار را به حداقل می رساند و تولید ایمن و مسئولانه را تقویت می کند.
تولید پاک تر (CP):
RECP از CP برای تسریع استفاده از استراتژی های محیطی پیشگیرانه در فرآیندها، محصولات و خدمات، برای افزایش کارایی و کاهش خطرات برای انسان و محیط زیست استفاده می کند. الف) بهره وری تولید: بهینه سازی استفاده مولد از منابع طبیعی (مواد، انرژی و آب). ب) مدیریت زیست محیطی: به حداقل رساندن اثرات بر محیط زیست و طبیعت از طریق کاهش ضایعات و انتشارات. و ج) توسعه انسانی: به حداقل رساندن خطرات برای مردم و جوامع و حمایت از توسعه آنها.
کنوانسیون استکهلم و آلایندههای آلی پایدار (POPs):
کنوانسیون استکهلم یک معاهده جهانی برای محافظت از سلامت انسان و محیط زیست در برابر مواد شیمیایی است، آلایندههای آلی پایدار (POPs) که برای مدت طولانی در محیط دست نخورده باقی میمانند و به طور گسترده توزیع میشوند. از نظر جغرافیایی، در بافت چربی انسان و حیات وحش انباشته شده و اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان یا محیط زیست دارد.
پروتکل مونترال (MP):
پروتکل مونترال یک معاهده بین المللی محیط زیستی است که برای محافظت از لایه اوزون با حذف تدریجی تولید تعدادی از موادی که تصور می شود مسئول تخریب لایه ازن هستند، طراحی شده است. از سال 1989، جدول زمانی مراحل مختلف حذف را تعیین می کند. برای مثال، توافق شده است که در ابتدا هیدروکلرو فلوئوروکربن (HCFC) – یک ترکیب شیمیایی حاوی هیدروژن – تا سال 2015 حذف شود و تا سال 2030 مرحله نهایی حذف شود.
WGECO در کار روزانه خود بر روش های مقرون به صرفه برای کاهش مواد تخریب کننده لایه ازن (ODS) مانند فرئون ها، هالون ها و کلروفلوئوروکربن ها (CFC)، در زمینه های تبرید، فوم های پلاستیکی، هالون ها، حلال ها، مواد بخور و آئروسل تمرکز می کند.
مدیریت مواد شیمیایی:
WGECO با پروژهها، سیاستها و مقررات، نهادها و ظرفیتسازی بخشی، توسعه رویکردهای پیشگیرانه و مدلهای تجاری جدید مانند لیزینگ شیمیایی، برای کمک به شرکتها در کاهش خطرات و اثرات مرتبط با استفاده از مواد شیمیایی کار میکند.
لیزینگ شیمیایی (ChL):
لیزینگ شیمیایی (ChL) یک استراتژی است که یک محیط تجاری برای مقابله با چالشهای شرایط متغیر جهانی ایجاد میکند و راهحلهایی برای مدیریت صحیح مواد شیمیایی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای به محیط زیست ارائه میدهد.
مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR):
امروزه الزامات مربوط به ادغام نگرانی های زیست محیطی، مسائل حقوق بشر، شرایط کار منصفانه و حکمرانی خوب در توسعه صنعتی به طور قابل توجهی بر بخش های تجاری در کشورهای در حال توسعه و در حال گذار تأثیر می گذارد. این به عنوان مسئولیت اجتماعی شرکت (CSR) شناخته می شود.
در این زمینه، WGECO روی چارچوبی برای شرکتهای کوچک و متوسط (SMEs) کار میکند که به ترجمه اصول CSR به دیدگاه SME مربوطه کمک میکند و در نتیجه رقابتپذیری و دسترسی به بازار را افزایش میدهد.
دستورالعمل صنعت سبز
استاندارد صنعت سبز چیست؟
چطور میتوانیم صنایع را با محیط زیست دوست کنیم؟
استاندارد صنعت سبز مجموعهای از بایدها و نبایدها را شامل میشود که به صنایع کمک میکنند با محیط زیست موجودات زنده دوست باشند.
گسترش روز افزون صنایع انسان باعث تخریب جدی کرهی زمین و محیط زیست تمام موجودات زنده شده است.
انسان خواسته یا ناخواسته در حال تخریب محیط زندگی خود و دیگر موجودهای زنده است. تغییر سبک زندگی بشر باعث شده ادامهی حیات او بدون وابستگی به صنایع مخرب محیط زیست در عمل ممکن نباشد.
امروزه تعطیل کردن هیچ کارخانهای عملی نیست؛ در عین حال زندگی با این کارخانهها هم به زودی غیرممکن خواهد بود. دانشمندان و فعالان محیط زیست راه چاره را ارائهی استاندارد صنعت سبز میدانند.
این مجموعهی قوانین با حذف و اصلاح بسیاری از رفتارهای پرخطر انسان باعث افزایش طول عمر محیط زیست میشود. این استاندارد در واقع به ما کمک میکند که نه تنها خودمان خوب زندگی کنیم بلکه به سایر موجودهای زنده هم کمک کنیم تا خوب زندگی کنند.
استاندارد صنعت سبز چیست؟
صنایع سبز به صنایعی گفته میشود که در تولیدات خود روشهای سازگار با محیط زیست را به کار میگیرند یا محصولات سازگار با محیط زیست تولید میکنند.
مشکلات آلودگی هوا، گرمایش زمین، تغییرات اقلیم و خشکسالی تقاضا برای صنعت سبز را افزیش داده است. استفاده از انرژی برای انسانها اجتناب ناپذیر است اما باید به سمتی حرکت کرد که کمک به حفظ محیط زیست شود. مشاغل سبز باعث حفظ محیط زیست میشوند. برخی از بانکهای خارجی از ابتدای سال جاری میلادی به صنایعی که باعث آلودگی محیط زیست شوند تسهیلات ارائه نمیکنند.
مجموعهی استانداردهایی که این صنایع رعایت میکنند، مجموعهی استاندارد صنعت سبز را تشکیل میدهد.
یک شرکت صنعتی برای قرار گرفتن در لیست شرکتهایی که این استانداردها را رعایت میکنند، باید موارد زیادی را رعایت کند. مهمترین پارامترهایی که برای اعطای گواهینامهی رعایت این استاندارد بررسی میشوند به شرح زیر هستند:
واحد صنعتی نباید در لیست واحدهای آلوده کنندهی محیط زیست قرار داشته باشد.
دریافت تایید انجام پروسهی کاهش آلایندهها از مراجع ذیصلاح
انجام بهینه و مناسب مدیریت بازیافت مواد زائد
جایگزین کردن انرژیهای پاک به جای انرژیهای حاصل از سوختهای فسیلی
اخذ گواهی نامههای ایزو۱۴۰۰۰، ایزو۱۸۰۰۰
توسعه فضای سبز در محیط واحد صنعتی
مصرف بهینهی انرژی در تمام مراحل تولید محصول و حرکت به سمت کاهش مصرف سوخت
ارتقای سطح دانش و فرهنگ زیست محیطی مدیران و کارکنان
کاستن اثرات منفی و ضایعات صنعت بر محیط زیست
تایید انجام شدن هر یک از این موارد برعهدهی سازمان حفاظت محیط زیست استان محل قرار گیری واحد صنعتی خواهد بود. در صورتی که یک واحد صنعتی تمام الزامات استاندارد صنعت سبز را رعایت کرده باشد، گواهینامهی صنعت سبز دریافت میکند.
این گواهینامه تنها یک سال اعتبار دارد. هر واحد صنعتی برای قرار گرفتن در لیست واحدهای صنعتی سبز باید هر سال از نظر رعایت استاندارد بررسی و تایید شود.
رعایت استاندارد صنعت سبز چه فوایدی دارد؟
همانطور که گفته شد مهمترین دلیل رعایت این قوانین حفظ محیط زیست و بهبود شرایط زندگی انسان و سایر موجودهای زنده است. صنایع به عنوان بازوهای تامین نیاز انسان وظیفه دارند نیاز به محیط زیست سالم و شاداب را هم فراهم کنند.
علاوه بر این سازمان حفاظت از محیط زیست مشوقهای دیگری هم برای این واحدها در نظر گرفته است. برای مثال این واحدها مشوقهای مالیاتی دریافت میکنند. همچنین طرحی برای هزینهکرد بخشی از مالیات صنایع آلاینده به سود صنایع سبز در دست بررسی است.
بررسیها نشان میدهد واحدهای صنعتی که استاندارد صنعت سبز را رعایت میکنند در مجموع هزینههای کمتری دارند. این صنایع با صرفهجوییهای تا ۳۰ درصدی در هزینههای جاری خود میتوانند محصولی مقرون به صرفهتر ارائه کنند.
علاوه بر این، رعایت این استانداردها باعث کاهش هزینههای کلی کشور هم خواهد بود. هزینههایی که با رعایت استانداردهای سبز از بین میروند، ممکن است هزینههای مستقیم یا هزینههای مخفی باشند. به عنوان مثال با سبز شدن صنایع، فشار کمتری به بخشهای بهداشتی وارد میشود. از این رو میتوان گفت که حرکت به سمت رعایت این استانداردها باید برای صنایع مختلف کشور یک الزام باشد.
طبق گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، صنایع سبز رشد 10 درصدی داشتهاند. انتظار میرود این رشد در سالهای آینده به دستکم ۲۰ درصد برسد.
مهمترین مشوق شرکتهای رعایت کنندهی استاندارد صنعت سبز را میتوان افزایش رضایت مشتری از آنها دانست. شکی نیست که ما ترجیح میدهیم از صنایعی حمایت کنیم که به زندگی ما و آیندهی فرزندان ما اهمیت بیشتری میدهند.